dimarts, 25 d’octubre del 2011

"Salvados" salva el periodisme


Rigorositat, credibilitat, honestedat, equanimitat, proximitat i verificació. Aquests principis inherents a la bona pràctica periodística s'estan deixant de banda a la televisió i s'han substituït per la curiositat banal, el morbo, la discussió buida, el safareig barat, la superficialitat, i sobretot, els esterotips com a punt de partida. 


Està clar que aquesta tendència generalitzada a la televisió té algunes excepcions, i una d'elles és Salvados. Curiosa i encertada l'evolució que ha sofert el programa des de la seva primera temporada fins a l'actual. De ser "elfollonero", amb bromes enginyoses que només buscaven entretenir a exercir un periodisme rigorós i punyent; un oasi enmig de la selva de les audiències. 

Curiós que un personatge que s'ha guanyat la fama en el món de l'humor sigui ara un dels que fa millor periodisme a la televisió. Ja havia tractat el conflicte basc en temporades anteriors amb un programa també sublim. El passat diumenge en el programa titulat "borrando a ETA" va tornar a fer fàcil el que molts veuen impossible, o directament el que a altres no els interessa fer: escoltar les dues parts del conflicte i desmuntar els tòpics interessats que s'articulen des de Madrid, especialment des dels mitjans afins al PP. 

Més enllà que fos d'un bàndol o un altre, Evole va donar veu a tothom que pogués aportar quelcom interessant itrascendent. Va desmuntar tòpics a cabassos, "ser independentista, no és ser d'ETA", comentava un veí. I amb el seu peculiar estil d'entrevista va explotar a fons el rei dels tòpics, "Bildu es ETA", donant l'oportunitat als dirigents de Bildu d'explicar-se. El Jordi no ataca, pregunta i els posa contra les cordes intentant que les contradiccions aflorin. Allà es van fer latents les paràboles expressives per tal de no condemnar la violència. 





Se'n va anar fins a Elorrio, un poble on Bildu i PNV van quedar empatats a edils i l'únic regidor del PP va decantar la balança en favor dels conservadors. Dons ell, desmuntador de tòpics per naturalesa, va sortir amb el regidor del PP a fer un vol pel poble. Sense por i amb valentia: "estem a la plaça d'Elorrio parlant obertament de política", apuntava. 


El colofó final, va ser una troballa que devia fer saltar a l'estimat Pedro J de la cadira directe a la soga quan veia que el seu castell de cartes es desplomava en un tres i no res. Un cura independentista? No home no! Això no existeix! I que a més afirma que no hi ha d'haver vencedors i vençuts? Va home va! Veieu-ho vosaltres mateixos. 





#borrandoaETA va arribar a ser trènding tòpic mundial durant la seva emissió. El tuit de l'usuari @Rinze resumeix a la perfecció el problema del periodisme: "Cuando los periodistas se convierten en propagandistas, los cómicostienen que hacer periodismo #loscojonesdejordievole #BorrandoaETA". Dons això. Salvados salva el periodisme. 

Postdata:

- Alguns mitjans però, el mateix diumenge s'entestaven en deixar clar que hi havia d'haver vencedors i vençuts. És el cas de l'ABC:





- La divisió mediàtica va quedar palesa en les portades l'endemà de la conferència de pau tal i com detallen a "233grados". Al final acabaré per pensar que alguns no els interessa la fi d'ETA. El que segur que es situa en aquesta vorera és l'exministre del PP Mayor Oreja, que va declarar que "si ETA no mata és perquè està guanyant". En fi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada