dilluns, 19 de setembre del 2011

Visca la tergiversació!

No per repetir una mentida moltes vegades es converteix en veritat. Però per El Mundo, sembla que aquesta màxima funciona just a l’inrevés. Ja vam tenir el primer tast amb l'aferrissada defensa del diari de Pedro J de l’autoria d’ETA en l’atemptat del 11-M. Ara ha posat l’objectiu sobre Bildu, i està disposat a repetir fins a la sacietat que la formació abertzale és ETA. No importa com, l’important per El Mundo és la fi. M’explico. 
El passat 26 d’agost una manifestació de l’esquerra abertzale va recórrer els carrers de Bilbao amb el lema ““INPOSAKETARIK EZ. NAZIOA GARA” (No a les imposicions. Som una nació). 



Si us hi fixeu, enmig del lema hi apareix junt ETA. Aquí és on els sequaços de Pedro J van trobar el filó de la tergiversació. L’endemà publicaven a la seva edició en paper aquesta fotografia de la notícia. 


Però la cosa no es va acabar aquí. Tot seguit a l’edició on-line del diari van penjar-hi aquesta fotografia, on per casualitat dues persones deixaven aïllada “ETA” enmig de la pancarta. Tot un exercici d’intencionalitat de distorsionar la realitat i voler fer creure el que no és. 


La polèmica però, s’ha fet esperar. La fotografia de la discòrdia va ser publicada el passat 28 d’agost, però no va ser fins al 12 de setembre que es va descobrir la manipulació matussera. En el bloc que va destapar la tempesta, detallen la cronologia de la tergiversació.  
Les xarxes socials no perdonen, i l’etiqueta #yotambiensoyelmundo va arribar a ser trènding tòpic a l’estat. L’enginy de @enricxicoy en crear l’etiqueta #paraulesambeta també va fer furor a Twitter, i les mencions criticant a Pedro J es comptaven a centenars. Lluny de rectificar i reconèixer l’error, el diari de Madrid es va enrocar en la justificació impossible. A vegades una imatge val més que mil paraules. Aquest cop si. 

La tergiversació, una tècnica recurrent

No és el primer cop ni serà l’últim. Per desgràcia del periodisme, el partidisme i el servilisme catapulten la ideologia en detriment del bon periodisme; veraç i honest. Qui no recorda la famosa portada de La Razón en que un fotomuntatge ajuntava Carod-Rovira amb un membre d’ETA?


Fem un xic més de memòria. Teniu al cap la portada d’El Mundo el dia en què es va aprovar l’abolició de les corrides de braus amb una fotografia de Montilla, Saura i el màxim dirigent d’ERC amb el titular “Triumfaron los animales”?



Una altre de força recent que també va agitar les xarxes socials. En aquest cop no va ser una portada, sinó un vídeo de l’AS. Una passada matussera pel Photoshop i màgia, el jugador blaugrana ara es trobava en fora de joc. 




O el vídeo de l'entrada de Pepe a Alves en el que suposadament no el toca, manipulació quirúrgica pura. 



I el pitjor de tot en tots casos, és que no hi ha ni rastre de disculpa ni arrepentiment. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada